Tanácsok az egészséges táplálkozáshoz
1. Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.
2. Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk.
3. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk
4. Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket
5. Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk
6. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget
7. Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett.
8. Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget
9. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható
10. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!
Bőséges fogyasztásra javasoltak a következő ételek:
- gyümölcsök
- zöldség- és főzelékfélék
- hal
- barna kenyér
- Burgonya
Mérsékelt fogyasztásra javasolt: (hetente 1szer-2szer)
- nem zsíros húsok és húskészítmények
- zsírszegény tej és tejtermékek
- zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin
- tojás
- tészta
- száraz hüvelyesek
SM betegként az étrendben kerülni javasolt:
- édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is)
- zsíros húsok, zsíros ételek
- tejszín
- cukor, cukros üdítők
- só
- tömény italok, sör, bor
A diéta kérdésében jelenleg nincs egyértelmű álláspont. (Forrás:Dr. Illés Zsolt)