
Evers diéta: Feldolgozatlan, természetes állapotú élelmiszerekből és sok gabonacsírából álló ovo-lacto vegetáriánus étrendet alkalmaznak.
Mediterrán diéta: Teljes kiőrlésű gabonából készült tészták és péktermékek, a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyes növények – túró, tej, sajtok –, a növényi magvak, omega3-zsírsavakat tartalmazó olívaolaj, illetve tengeri halhús.
Ha nem szeretnénk diétázni, akkor is jó, ha a következő javaslatokat SM betegként beépítjük a táplálkozásunkba:
- Naponta legalább 2 liter vizet fogyasszon (koffein kerülése)
- Minden nap egyen zöldséget és gyümölcsöt!
- Hetente legalább két-három alkalommal egyen tengeri halat (Omega-3 zsírsav)
- Fogyasszon linolsavat (napraforgó, szója, margalin) és α-linolénsavat (brokkoli, spenót, kelkáposzta, zöldpaprika, saláta)(esszenciáls zsírsav)
- Zsírszegény tejtermékek fogyasztása (sajtok 40%-nál alacsonyabb zsírtartalom),
- Hetente kettőnél több tojássárgáját ne egyen
- Teljes kiőrlésű termékeket (korpa, zab, len) és dióféléket fogyasszon
- Mérsékelje az állati eredetű zsírokat
- Hetente kettőnél több alkalommal ne fogyasszon húst
- Kerülje a kolbászt és a belsőségeket
Mit tehet még táplálkozással SM betegként önmagáért?
- Fogyasszon sok rostot! A rostok elősegítik a bélperisztaltikát. Például: lenmag, az aszalt gyümölcsök, a rostos levek (például aszalt szilva, savanyú káposzta, barack, körte) rendszeres használata ajánlott
- A zöld tea (koffein) enyhítheti a fáradékonyságot, ugyanakkor fokozza a hólyag működés zavarát
- Évente 1-2-szer tartson tisztítókúrát
- Hetente 1szer-2szer tartson zöldség vagy gyümölcsnapot.
- Böjtkúrát csak orvosi konzultációt követően végezzen!
„Ha nem vagy képes változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad.”
/Hippokratész/