SMesély konferenciáról

Minden évben tavasszal megrendezzük az SM konferenciát, melyre minden Sclerosis Multiplexszel élőt és családtagjaikat szeretettel várunk. Tagjainknak mindig e-mailben vagy postán küldjük ki a meghívót éves rendezvényünkre, melyen orvosok, táplálkozási tanácsadók, sportoktatók és egyéb szakértők előadásait hallgathatja meg, és személyesen is kérhet tanácsot.

 

 A tavalyi rendezvényünkről a résztvevőink véleményeit itt olvashatja:

„El akarsz te menni? Áh…úgysem tudnak újat mondani!”

K. Alexandra beszámolója

„Egy tavaszi napon érkezett a meghívó az I Győri Szimpózium az SM-ről , a levelet elolvasva majd félretéve jöttek a gondolatok:"el akarsz te menni? Áh... úgysem tudnak újat mondani. De még sosem voltál a betegséggel kapcsolatos rendezvényen...és ha megvisel a súlyosabb állapotban lévő betegek látványa?.." Talán nem én vagyok az egyetlen a betegtársaim közül akinek átfutottak hasonló gondolatok az agyán,de rájöttem menjünk,hátha tudnak valami újat valami mást ami nem elérhető a mai internetes világban és igen tudnak, illetve én is tudok , mert egy mosoly, egy kedves szó, egy kellemes beszélgetés meg tudja szépíteni a napunkat és ez a szimpózium ezeknek a jegyében tel. Voltak orvosok kik szakszerűen tájékoztattak a betegség lefolyásáról, illetve arról miként tudunk vele együtt élni, milyen kezelések állnak ma rendelkezésünkre,melyiknek milyen hatása, illetve mellékhatása van, mert az sem maradhat ki. Számomra nagyon szimpatikus volt,hogy úgymond beleszólhattunk az előadásokba ,feltehettük kérdéseinket,valamint az hogy anonim is felírhattuk egy papírra kétségeink ill. kérdéseink, és ez kell, tudom ,benne élek , néha igen van számunkra kínos , kellemetlen vagy éppen "bután" hangzó kérdésünk. Hab a tortán pedig az életminőségünket javító táplálkozási és mozgásgyakorlatokkal kapcsolatos előadások,amiből azóta is sokat beleszőttem az életembe,pl. apró dolog, de azelőtt sosem néztem mit veszek és nem olvastam az apró betűs összetételt pedig már ezzel is tehetek az egészségemért. Összegezve:Várom a következő előadást, és már kétségek nélkül megyek,valamint biztos vagyok benne,hogy mosolyogva és új információk csokrában fogok távozni!”

„Köszönjük a kitűnő szervezést, de legfőképpen az odafigyelést, szeretetet”

F. Hedvig beszámolója

„SM-betegként nagyon örültem, mikor meghívást kaptam májusban egy nagyszerű, hiánypótló rendezvényre, melyen az előadók őszintén beszéltek e betegség hátrányairól, s arról, mire kell jobban odafigyelnünk, vigyáznunk. Tájékoztatást kaptunk a legújabb gyógyszerkísérletekről, hiszen nekünk, akik naponta-hetente szúrjuk magunkat, fontos lenne az áttérés a szájon át szedhető szerekre. Bár ha minden igaz, januárban már kapható lesz egy gyógyszer, az ára miatt keveseknek adatik meg, hogy szedhessék. Az előadáson elhangzott, mennyire fontos a helyes étrend, a rendszeres mozgás, de talán ennél is lényegesebb, hogy ne essünk depresszióba, ne legyen rossz hangulatunk, hiszen ez rengeteget árt. Legyünk derűsek, s próbáljunk meg kevesebbet gondolni a betegségünkre, "emelkedjünk föléje".Köszönjük Kovácsné Dr. Tóth Ágnesnek a kitűnő szervezést, a bőkezű vendéglátást, de legfőképp az odafigyelést, a szeretetet, amivel elhalmozott minket!”

„Őszintén megérintett bennünket ez a rendezvény, hiszen elhitette velünk, hogy fontosak vagyunk”

N. Anikó beszámolója

„Mit jelentett számomra a májusi szimpózium? Nagy változások történtek az orvos és a beteg kapcsolatában betegségem 24 éve alatt. A legfontosabbnak azt tekintem, hogy végre néven nevezik a betegséget. A felvilágosítás azért fontos, hogy belássuk, miután az Sclerosis Multiplex (SM) gyógyíthatatlan betegség, feltétlenül életmódot kell változtatnunk. Bármilyen betegségről legyen is szó, 2 típusú beteggel találkozhatunk. Az egyik követeli a varázspirulát, amely meggyógyítja, a másikat az is érdekli, hogy ő maga mit tehet a tünetek enyhítése és rosszabbodások elkerülése érdekében. Ez utóbbi komplex feladathoz nagy segítséget kaptunk a győri találkozón. Hallottunk arról, hogy a szükséges B vitamin mennyiséget milyen típusú ételekkel biztosíthatjuk szervezetünk számára. Egy mozgásában korlátozott ember számára különösen fontos, hogy mindig rostokban dús táplálékot vegyen magához, hogy ezzel is segítse anyagcseréjét. Megismerkedhettünk korszerű főzési technikákkal: pl. párolás, roston sütés, zsír helyett olíva olaj használata. Az előadások szünetében gazdagon terített büfé várt bennünket: sok gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyérből készült szendvicsek sok zöldséggel, gyümölcslevek, ásványvíz. Sehol egy zacskó csipsz, sehol egy gazdag vajkrémes torta, sehol egy üveg kóla! Mégis az volt a véleményünk, hogy különlegesen finom volt minden felkínált étel és ital. Biztos vagyok benne, hogy ezek után senki nem fog idegenkedni az egészséges reform ételektől. A helyes táplálkozáson túl nagyon hasznos ötleteket hallottunk arról, hogy milyen mozgásformák javasoltak SM betegségben szenvedőknek. Talán a nordic walking keltette fel legtöbbünk érdeklődését. Azon túl, hogy ez a sport szinte minden izmot megmozgat, az egyensúlyproblémával küzdőknek jelent nagy segítséget. Én nagyon áldásos hatását tapasztaltam meg, sokat javított a mozgás-korordinációmon. Ezt a sportot szabadban végezhetjük egyedül, társaságban, családi körben. Előnye még az is, hogy nem meríti ki az embert, csupán kellemes fáradtságot okoz. Ez úton is köszönetemet szeretném kifejezni a szimpózium szervezőinek, az orvosoknak, akik oldott hangulatot teremtve őszintén beszéltek a betegségről, a szakembereknek, akik az előadásokat tartották és az ápolóknak, akik vállalták a háziasszony szerepét. Őszintén megérintett bennünket ez a rendezvény, hiszen elhitette velünk, hogy fontosak vagyunk.”

 

Elérhetőségeink

  • Elnök Kovácsné Dr. Tóth Ágnes - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Alelnök Nagyné Nánai Anikó - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Titkár Ludányi Tünde - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Postacímünk: 9086 Töltéstava, Közép utca 2.
  • E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hírlevél feliratkozás