Sajtómegjelenések

A SejtMag Magazin kifejezetten SM betegeknek szóló magazin.


A Sejtmag 2012. tavaszi számában 2 cikk is megjelent az SMesély Egyesület munkájáról. Az első cikk egy részlete az SMesély Egyesület alapításáról, míg a második cikk már a 2012-es betegek számára szervezett konferenciáról szól.


 

Borsodi és győri SM betegek is az egységes közösségben

Egyre kiterjedtebb az országos egyesület

 

      A Sclerosis Multiplexes Betegek Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesület (SMesély Egyesület) elnöke Kovácsné dr. Tóth Ágnes, aki a Széchenyi Egyetemen a jövendő ápolókat oktatja. Ő maga sem orvos: doktori címét egyetemi okleveles ápolóként szerezte, e mellett szociológus végzettséggel is rendelkezik. – A fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház neurológus főorvosa, dr. Rózsa Csilla írása adott lendületet a szervezéshez, amikor beszámolt az osztályán alapított SMile Egyesület pozitív tapasztalatairól. Számomra is meglepő volt az SM napon történő személyes találkozás során a programon résztvevők nagy száma és érdeklődése. Dr. Csányi Attila, a győri kórház főorvosa is támogatta a kezdeményezésünket, az egyesülethez dr. Rum Gábor szakorvos és Huszár Erika SM nővér is alapító tagként csatlakozott. Ők alkotják az orvos szakmai bizottságot. Célul tűztük ki, hogy programjaink az érdeklődés felkeltésén túlmenően hasznos és új ismereteket is adjanak a betegségről, az SM kezeléséről, az egészséges életmódról, s egy olyan bázist alakítsunk ki, amelyet az érintett családok háttérként maguk mögött érezhetnek – fogalmazta meg a célokat Kovácsné dr. Tóth Ágnes.”

 

Győr: Közel százan a második szimpóziumon

Az SM csaknem minden vetülete terítéken a közösségben

 

Egyetlen nap alatt 27 új taggal bővült a frissen alakult SMesély Egyesület, amely a Győr-Moson-Sopron megyei SM betegeket hívatott összefogni, érdekeiket képviselni. Az egyesület alapítói ugyanis a nagy érdeklődést kiváltó tavalyi rendezvény után idén is megszervezték tudományos-ismeretterjesztő szimpóziumukat, amelyhez számos orvosi és civil partnert megnyertek. A márciusi találkozó résztvevőit dr. Rum Gábor neurológus szakorvos tájékoztatta a legújabb terápiás beavatkozásokról az amszterdami világkonferencia tapasztalatai alapján, majd a múlt évi szimpóziumon résztvevők kérése nyomán dr. Csányi Attila neurológus a memória és az SM kapcsolatáról tartott előadást. – A prezentáció kiterjedt a gyakorlati életben hasznosítható tanácsokra, apró praktikákra is: a depresszió elkerülésének eszköze a szellemi erőnlét módszeres megtartása, a fizikai trénig, a másokkal való személyes kapcsolatok megerősítése, új ingerek, élmények keresése. A felmerülő problémákat és konfliktusokat nem szabad eltusolni, azok megbeszélése segít csökkenteni a félreértéseket. Ha gondok vannak a szóbeli kifejezőképességgel és a kommunikációval, érdemes kivárni, magunkban rendezni a gondolatokat, megfogalmazni, amit el szeretnénk mondani. Ebben sokat segít a lazítás és az is, ha meg tudja őrizni valaki a humorérzékét, s bízik önmagában. Vezetésnél segíthet a GPS használata, jegyzetelni pedig nemcsak papírra lehet, a napi teendők diktafonra is mondhatók – elevenít fel a mentális állapotra pozitívan ható praktikákat az előadásból Kovácsné dr. Tóth Ágnes, az SMesély Egyesület vezetője. A rendezvényen Huszár Erika SM nővér az injekciózással kapcsolatos ismereteket elevenítette fel, Horváth Imréné, a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság vezetője a rehabilitációs ellátásról adott tájékoztatást, majd megválaszolta az érintettek kérdéseit. A rendezvény ideje alatt a betegek és családtagjaik a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) támogatásával, a rehabilitációs csapat jóvoltából ingyenes csontsűrűség- és számítógépes talpnyomás mérést, valamint ortopédiai szakorvosi ellátást vehettek igénybe. A rendezvényen részt vett Furcsa Józsefné, a Sclerosis Multiplex Betegek Országos Egyesületének (SMBOE) titkára is, ezzel erősítve meg az országos egyesület támogatását. Miután fiatalokat is vártak, miként tavaly, úgy idén is kialakítottak egy játszósarkot a résztvevők gyerekei számára, ahol a Széchenyi István Egyetem hallgatói játszottak, rajzoltak velük. Az életmódot támogatva pedig az előadások szünetében a résztvevőket egészséges ételeket kínáló büfével várták a rendezők, akik már most biztosították a jelenlévőket: jövőre is számíthatnak a rendezvényre. Nagy eredményként értékelték,hogy az egyesülethez ezen a napon 27 új tag csatlakozott. Bíznak abban, hogy a rendezvényen jelenlévők tájékoztatják a betegtársakat is, s egyre kiterjedtebbé válhat az egymást segítő közösségi hálózat.
 

Elérhetőségeink

  • Elnök Kovácsné Dr. Tóth Ágnes - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Alelnök Nagyné Nánai Anikó - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Titkár Ludányi Tünde - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Postacímünk: 9086 Töltéstava, Közép utca 2.
  • E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hírlevél feliratkozás