Mit jelent a Sclerosis Multiplex?

A sclerosis multiplex (SM) autoimmun betegség, a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése. Az SM-ben a rosszul működő immunrendszer az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvelyt (myelin hüvelyt) támadja meg, feloldja, roncsolja azt. E károsodás következtében az idegrost rosszul működik: lassabban vezeti és/vagy blokkolja az ingerületet.

A betegség előfordulása

A betegség Magyarországon a becslések szerint 6000-8000 embert érint, évente 300-500 új esetet diagnosztizálnak A világon mintegy 2 millió SM-beteg van. A nők között magasabb a megbetegedési arány. Általában 20-40 életév között a leggyakoribb a megjelenése.

Bővebb információ a Sclerosis Multiplexől

A szervezet megpróbálja helyrehozni a rost burkolatán keletkezett hiányokat a rendelkezésre álló támasztószövettel és így alakulnak ki a betegség nevét adó kemény („szklerotikus”) gócok. Nemcsak egyetlen idegrost mentén, hanem a központi idegrendszeren belül több ponton is létrejöhet a károsodás, ebből adódik a sokszoros („multiplex”) elnevezés.

A betegséget súlyosbíthatja a stressz. Ha megrázkódtatás (testi vagy lelki értelemben vett) éri a sclerosis multiplexes (SM-es) beteget, ő idegrendszeri tüneteinek súlyosbodásával, esetleg új tünet jelentkezésével reagál. Állapotromláshoz vezethet az erős hideg- vagy meleg hatás, láz, UV-fény, baleset fizikai-lelki hatása, valamilyen vírus- vagy egyéb fertőzés, műtétek, amely átmenetileg megbontja a szervezet megszokott egyensúlyát. Szigorúan tilos a védőoltás, hacsak nem életmentő célú, hiszen az immunrendszer aktiválódását okozza, ami az autoimmun folyamatok erősödésével is jár.

Az SM kialakulásának feltételezett okai

Jelenleg nem ismeretes, hogy mi az a kóros folyamatot beindító tényező, amelytől az immunrendszer saját szervezetének ellenségévé válik.

A Sclerosis Multiplex Tünetei

A betegség lefolyása nagyon változatos, nem csak a különböző altípusainak eltérőek a tünetei, hanem szinte minden betegnél másképp jelentkezik. Ezért hívják ezerarcú kórnak, hiszen a szervezetben zajló kóros folyamatok a legváltozatosabb panaszokkal jelentkeznek.

A mozgató rendszer zavarai

A tünetek enyhébb formában járáskor észlelhetők: hosszabb táv megtételekor a lábak elnehezülnek, a mozdulatok meglassulnak, a lépcsőn való járás fárasztó, végtaggyengeség, illetve mozgatási nehézség jelentkezik. Ülés, állás vagy járás közben a test felületén érzett zsibbadás. Egyensúlyzavar. Súlyosabb formában a lábak merevek és gyengék, a korai izomfáradtság jellemző.

Az SM előrehaladtával a végtagok akaratlagos, szabad mozgatásának képessége egyre romlik. Ez az izomerő csökkenésének és az izomtónus kóros fokozódásának következménye.

Vizelet ürítési zavarok

A hólyagürítési zavar előfordulása általában a betegség stádiumának és a károsodás általános mértékének függvénye. Lehet vizeletindítási és tartási zavar. A leggyakoribb panasz az ismételt hólyagürítés mellett jelentkező vizelési inger és vizelettartási nehézség.

Hangulati zavarok

Hangulatingadozás és depresszió előfordulhat a betegség részeként vagy a diagnózisra adott reakcióként is.

Kóros fáradékonyság (fatigue)

Az SM-es betegek 70%-a tapasztal valamikor a kórlefolyás során hirtelen fellépő szélsőséges testi-szellemi fáradékonyságot. A kimerültségnek ez a fajtája a legkönnyebb feladatvégzést követően is előfordulhat.

Látási problémák

A sclerosis multiplex-es betegek körében gyakran fordulnak elő látási problémák, sőt több esetben a betegség első jelének is tulajdonítható. Gyakorta okozhatja ezt az állapotot a látóideg gyulladása (optic neuritis), ami homályos látással, kettős látással, fejfájással illetve a látás teljes elvesztésével jár vagy az egyik, vagy pedig gyerekeknél a vírus fertőzést követően mindkét szemen. Nagyon jellegzetes, hogy a szem mozgásakor fájdalom kíséri ezt a homályos látást.

Az SM négy formája

 

 

  • 1. Relapszáló-remittáló.

A sclerosis multiplex ezen formáját az egymástól élesen elkülöníthető, egymást követő fellángolások és enyhülések (remissziók) jellemzik. A fellángolások jellegzetes módon hirtelen alakulnak ki, néhány héttől néhány hónapig tartanak, majd folyamatosan megszűnnek. A legtöbb sclerosis multiplexes beteg a betegség ezen formájában szenved.

  • 2. Primer progresszív.

A sclerosis multiplexnek ez egy ritkább formája, melyre a folyamatos funkciócsökkenés jellemző. A betegség lefolyása alatt nincs remisszió, azaz a betegség tünetei átmenetileg sem enyhülnek. A sclerosis multiplex ezen formája tipikusan 40 éves kor felett alakul ki.

  • 3. Szekunder progresszív forma.

A sclerosis multiplex relapszáló-remittáló formájában szenvedő betegek fele idővel folyamatos állapotromlás állapotába kerül, amelyet szekunder progresszív SM-nek neveznek. A folyamatos funkcióvesztés mellett kialakulhatnak hirtelen fellángolások.

  • 4. Progresszív relapszáló forma.

Ez a sclerosis multiplex primer progresszív formája, amelyre hirtelen megjelenő új tünetek, illetve a már meglévő tünetek romlása jellemző. A betegség ezen formája viszonylag ritka.

Forrás: Wipédia, WEBBeteg

Elérhetőségeink

 • Elnök Kovácsné Dr. Tóth Ágnes - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Alelnök Nagyné Nánai Anikó - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Titkár Ludányi Tünde - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Postacímünk: 9086 Töltéstava, Közép utca 2.
 • E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hírlevél feliratkozás